Tydzień projektu od 26.09.2016 do 30.09.2016

 

27.09 Wtorek

Udział w workshopie - część 1. kuchnia polska na pomorzu zachodnim - zdrowe odżywianie; praca grupowa polskich i niemieckich uczniów, przygotowanie polskich potraw i konsumpcja

 

Przygotowane potrawy: Jabłecznik, pierogi ze szpinakiem i fetą, farszynki, frikadellen, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, ciasto marchewkowe, rogaliki, racuchy, surówka

 

28.09 Środa

Poznawanie kuchni światowej na przykładzie "Viva Italia", parzenie i dekorowanie kawy, przygotowywanie drinków

Zwiedzanie miasta, poznawanie historii miasta, zwiedzanie museum w Koszalinie

Poznawanie mejscowej kultury i gastronomii na przykładzie Gospody Jarmeńskiej

 

29.09 Czwartek

Udział w workshopie - część 2 Kulinarna wycieczka / zdrowe nawyki żywieniowe z wypranymi receptami tradycyjnej kuchni:

praca grupowa polskich i niemieckich uczniów, przygotowanie tradycyjnych potraw i konsumpcja

 

Przygotowane potrawy: maltański gulasz z królika, kluski śląskie, zrazy naokiewane, kotlety pożarksie, pomidorowa krem, papryka faszerowana, kluski kładzione, gulasz węgierski, grzanki, surówka, zupa cebulowa, śmietanowiec, makaron tagiatelle z sosem bolońskim